22 NOV | Presentada la guia d´economia circular per al sector

Guía economía circular industria beauty

Barcelona, 22 de novembre 2022. La primera guia d’economia circular de la indústria de la bellesa s’ha presentat durant el Beauty Sustainability Day, un esdeveniment que reuneix professionals del sector interessats en temes de sostenibilitat a la indústria de la bellesa, perfumeria i cura personal.

Es tracta de la primera guia divulgativa creada específicament per a les empreses del sector beauty i tota la cadena de valor amb l’objectiu d’orientar-les en la transició cap a l’economia circular.
L’economia circular és un model econòmic basat en l’ús d’energies i materials renovables.

L’objectiu és anar cap a modes de producció i consum més sostenibles i responsables que prioritzen el reciclatge, la reutilització, la reparació o la renovació per crear nous productes o generar un valor afegit. L’upcycling és la tendència que recull aquests punts i es basa a aprofitar els “residus” per crear productes nous i de més valor a partir de materials reciclats.

Aquesta guia recull un ampli treball de recerca per orientar el sector beauty en una transició cap a l’economia circular. Tota la informació que proporciona pot ser útil tant per a una pyme com per a una gran empresa. Es comparteixen estratègies sostenibles, tendències, bones pràctiques i normatives.

Aquest document serveix com a pilar bàsic a qualsevol consulta que tingui a veure amb l’economia circular i pretén aclarir conceptes, més que necessaris en el moment de transició en què ens trobem. El context actual està marcat per l’escassetat de primeres matèries, el canvi climàtic, l’auge de les energies renovables, la lluita per a la protecció de la biodiversitat, l’ús de noves tecnologies, el creixement de l’e-commerce, la implementació de nous models de negoci… tot això dóna lloc a canvis tant pel que fa al comportament del consumidor com al desenvolupament empresarial.

La indústria de la bellesa està en procés dadaptació per poder respondre a les exigències del mercat actual. Moltes empreses del sector ja serveixen com a referent i han fet canvis a tots els nivells: des de l’estructura empresarial fins al producte final.

A la guia podeu trobar diferents exemples i casos d’èxit, encara que no hi ha una sola manera d’aplicar l’economia circular, cada empresa l’haurà d’adaptar al seu propi context.

Des del Beauty Cluster esperem que aquesta guia d’economia circular a la indústria beauty pugui servir com a motor i inspiració per posar en marxa noves estratègies i accions que permetin avançar cap a un model més sostenible.

Agraïm la col·laboració d’Inèdit Innova i de lAgència Catalana de Residus.

Podeu descarregar la guia aquí.