25 OCT | Llançada la plataforma Go4Cosmetics S3

El Beauty Cluster participa en el llançament oficial de Go4Cosmetics: la nova plataforma europea d’especialització intel·ligent per a la indústria cosmètica.

Per a reforçar la competitivitat del sector cosmètic europeu i ampliar la seva presència en mercats estrangers estratègics, 7 regions europees han creat l’associació europea Go4Cosmetics S3. Amb l’objectiu de capitalitzar la cadena de valor, Go4Cosmetics fomentarà la cooperació interregional amb l’objectiu final d’ampliar l’ecosistema cosmètic europeu, passant d’una cooperació de clústers a una cooperació de quàdruple hèlix a nivell europeu.

Reforçar el lideratge de la indústria cosmètica europea

El sector dels cosmètics està en auge a nivell internacional, i els interessos comercials, científics i socials associats són elevats per a l’economia europea. Estimat en 79.800 milions d’euros en 2019, el mercat europeu dels cosmètics ocupa 1,8 milions de persones, a més de 30.000 científics en el sector I+D.* Encara que es beneficia de la popularitat dels productes francesos en un ampli segment de la població, així com de l’excel·lent reputació dels productes dermocosmètics espanyols i dels productes fabricats a Itàlia, la indústria europea dels cosmètics ha de repensar i renovar els seus processos industrials per a augmentar la seva activitat en els pròspers mercats estrangers, inclòs l’asiàtic.

Per a permetre que l’ecosistema europeu asseguri la seva posició com a líder mundial en aquest mercat tan competitiu, algunes regions europees amb forts ecosistemes cosmètics s’han unit per a crear l’Associació Temàtica Europea de Cosmètics S3 “Go4Cosmetics”, en el marc de la Plataforma d’Especialització Intel·ligent per a la Modernització Industrial, promoguda per la Comissió Europea. Així, al juny de 2021, la Comissió Europea ha notificat l’aprovació formal de “GO4COSMETICS”, després de l’Expressió d’Interès presentada per les dues regions líders, i recolzada per altres socis.

Regions que participen en aquesta iniciativa: Centre-Val de Loire. France; Regione Lombardia, Italy; Catalonia, Spain (representada pel Beauty Cluster); Centro, Portugal; Nord-Vest, Romania; Olomouc, Czech Republic; and Sardinia, Italy.

En aquest marc, l’objectiu final és secundar i impulsar la col·laboració interregional per a connectar els diferents ecosistemes regionals, permetent l’intercanvi d’experiències, mètodes i coneixements tècnics, amb l’objectiu comú de concebre, planificar i donar suport al desenvolupament de projectes d’inversió en els quals participin activament els actors de la indústria i els investigadors, al mateix temps que es fa un balanç dels últims resultats de la recerca científica.

La creació d’una nova associació S3 centrada en els cosmètics representa un nou pas d’importància estratègica per a aquestes parts, ja federades en el Global Cosmetics Clúster-Europe. Un aspecte clau de l’associació Go4Cosmetics és que abasta tota la cadena europea -des dels proveïdors i la I+D fins als consumidors- per a fomentar noves aliances d’inversió, innovació i intercanvi d’experiències. L’associació també serà un vehicle per a representar els interessos de la indústria cosmètica davant les institucions europees i posar en relleu les polítiques públiques vinculades a les transformacions digital i ecològica.

Prioritats en el suport a les empreses de cosmètics

GO4COSMETICS promourà el desenvolupament de tota la cadena de valor dels cosmètics a través d’un enfocament transregional i la participació de les parts interessades pertinents, que mobilitzaran les capacitats i els esforços per a alinear les inversions en I+D i definir els projectes de cooperació.

L’Associació exercirà un paper central en la identificació i vinculació de coneixements complementaris per a crear noves solucions i models de negoci que reforcin la competitivitat del sector cosmètic, impulsant el seu creixement sostenible i accelerant la transició.

Els socis de Go4Cosmetics han definit tres prioritats:

  • Permetre la transformació digital: ajudar als esforços de modernització industrial perquè la indústria cosmètica sigui més forta i àgil, al mateix temps que es compta amb suport addicional en l’àmbit del Centre Europeu d’Innovació Digital (EDIH), l’Estratègia Digital Europea i el pla de recuperació.
  • Impulsar les iniciatives de suport a la transició ecològica relacionades amb l’economia circular, la gestió de residus i l’aplicació dels objectius del Pacte Verd Europeu i el Pla de Recuperació.
  • Comunicar-se amb els consumidors i els ciutadans, mostrant els punts forts de la regió i l’atractiu de la indústria cosmètica, conscienciant als consumidors sobre l’experiència i els valors de la indústria, i desenvolupant el turisme de benestar.

Aprofitant el potencial de l’ecosistema cosmètic europeu, l’associació Go4Cosmetics facilitarà, alinearà i ampliarà les capacitats d’inversió en innovació, i permetrà a les empreses optimitzar recursos i estalviar diners. Totes les baules de la cadena de valor poden augmentar la seva competitivitat i ser sostenibles adoptant la transformació ecològica i digital.

Llançament oficial a l’octubre de 2021

Llançament oficial de la plataforma #Go4Cosmetics en col·laboració amb GCC.EU

🔸 François Bonneau, President of the Centre-Val de Loire Region 🔸 Fabrizio Sala, Vice-President of Regione Lombardia 🔸 Marc Antoine Jamet, President of Cosmetic Valley 🔸 Renatto Ancorotti, President Cosmetica Italia – associazione nazionale imprese cosmetiche 🔸 Matteo Moretti, President, Polo della Cosmesi

El llançament oficial de la plataforma Go4Cosmetics va tenir lloc el dijous 14 d’octubre de 2021, durant la trobada anual de la indústria francesa de les fragàncies i els cosmètics que té lloc juntament amb la fira Cosmetic 360, organitzada per Cosmetic Valley i celebrada en el Carrousel du Louvre de París. En aquesta ocasió, les dues regions líders formalitzaran la seva coordinació i col·laboració mitjançant la signatura d’un Memoràndum d’Entesa.

L’associació al complet es va reunir l’endemà per a iniciar l’arrencada operativa de les activitats, determinar els mitjans d’execució i establir un pla d’acció.

#Go4Cosmetics és una xarxa europea de cosmètics, qualificada al juny de 2021 com a “plataforma temàtica europea S3” per la Comissió Europea.