La Universitat de Barcelona presenta ‘Living Lab’

La Universitat de Barcelona ha posat en marxa el seu laboratori d’innovació social: el Living Lab UB. L’objectiu d’aquesta iniciativa és donar resposta a reptes, provinents tant de l’entorn públic com privat, relacionats amb el comportament de les persones, mitjançant solucions innovadores i amb la participació dels agents socials de la quàdruple hèlix: empreses i institucions, clients i usuaris, experts universitaris i responsables de polítiques.

Una de les primeres actuacions del Living Lab UB ha estat una jornada sobre bon govern i regulació, liderada pel catedràtic de Dret Administratiu Juli Ponce. La sessió, que va tenir lloc el passat mes d’octubre, es va dedicar a la regulació per protegir els denunciants o alertadors d’irregularitats, fraus i corrupció (whistleblowers), coincidint amb la transposició a Espanya de la directiva de la Unió Europea sobre aquest tema. Tant actors públics com privats van aportar la seva opinió sobre com haurà de ser la llei que reguli l’obligació de disposar de canals anònims de denúncies de frau a empreses i institucions, i les mesures de protecció dels alertadors. Les conclusions d’aquesta jornada donaran lloc al 2n Anuari sobre bon govern i regulació, que es publicarà el 2021.

El Living Lab UB es planteja com un instrument de persones i recursos multidisciplinaris que s’activen en funció de cada repte concret i que prenen diverses formes. És, doncs, un model líquid per a una societat líquida. Els prop de 6.000 investigadors i investigadores de la UB de diferents camps del coneixement, el prestigi i la reputació de la institució acadèmica i l’experiència en la gestió de projectes d’innovació de la Fundació Bosch i Gimpera fan que la Universitat de Barcelona sigui un entorn immillorable on es pugui desenvolupar aquest projecte.

A través d’una metodologia centrada en l’usuari, en el Living Lab UB es desenvolupen dinàmiques participatives per tal de donar resposta a reptes plantejats per empreses i institucions. «El laboratori d’innovació social permet treballar els reptes socials contemporanis alineant els millors investigadors de diverses disciplines i els actors socials implicats. Amb la suma dels diferents àmbits del coneixement i les diverses perspectives que afecten un problema social, s’aconsegueix un context creatiu i més informat per generar noves solucions a problemes complexos», afirma el professor Francesc Benlliure, membre de l’equip de la Fundació Bosch i Gimpera impulsor d’aquesta iniciativa.

En projectes tant de l’entorn públic com privat, la metodologia del Living Lab UB permet definir solucions innovadores centrades en l’usuari o client, validar nous productes o serveis en desenvolupament, conscienciar, educar i empoderar els potencials clients, i promoure un canvi d’hàbits en aquest col·lectiu. Per això, el Living Lab UB es constitueix com una eina clau per abordar la transferència de coneixement, especialment en les disciplines de les humanitats i les ciències socials relacionades amb el comportament de les persones.