El sector espera mantenir el ritme de creixement el 2019

  • El Beauty Clúster Barcelona presenta les conclusions del II Baròmetre del Sector de la Cosmètica i Perfumeria.
Barcelona, 8 d’octubre de 2019. El Beauty Clúster Barcelona ha publicat els resultats del II Baròmetre del Sector Cosmètica i Perfumeria corresponent a les dades de l’anterior exercici i les previsions amb què compten els diferents actors del sector. Es tracta d’un indicador que posa de manifest la situació de la indústria de la bellesa a Espanya, oferint una fotografia de l’estat actual d’aquest sector en diversos àmbits.

S’han analitzat diferents àrees que afecten el desenvolupament del negoci de la cadena de valor del sector de la bellesa com són les seves perspectives de futur, les estratègies d’internacionalització, la inversió en innovació o el màrqueting i publicitat que s’utilitza.

Pel que fa a les previsions de futur sobre les que treballen les empreses, podem apreciar que el 77% de les empreses preveuen augmentar la seva facturació el 2019 un 23,2% de mitjana. A més, el 47% d’aquestes empreses preveuen augmentar la seva plantilla en 2019, mentre que el 49% preveu mantenir-la igual.

Fent referència a tendències del mercat, les empreses esperen que augmenti la preferència d’adquirir productes més naturals, de la mateixa manera que detecten un augment en l’interès del consumidor en productes amb una rellevant personalització. D’altra banda, s’intueix també una creixent i cada vegada més destacable digitalització en els punts de venda de cosmètica i perfumeria. Si ens referim a l’evolució dels canals de distribució, un 84% de les empreses enquestades consideren que es pot esperar un augment molt rellevant de la cadena línia, sense oblidar també que un 47% espera un creixement tant en farmàcia com a parafarmàcia.

En l’àmbit internacional el baròmetre destaca que un 76% de les empreses participants ja comercialitzen els seus productes en altres països, majorment a Europa (16%) i Àsia (4%). En la mateixa àrea, sent preguntades pels seus mercats objectius, tornen a sobresortir Europa i Àsia de nou, però s’ha de destacar un important i destacable interès en el mercat sud-americà.

Si ens fixem en la inversió en innovació, podem afirmar que un 77% de les empreses enquestades té intenció d’invertir pròximament en R + D + I, concretament, i per aquest ordre, en processos interns de l’empresa, en creació de producte o línia de producció i, en un menor nivell, en la pròpia infraestructura de l’empresa.

Si seguim parlant en termes d’inversió, però en aquest cas enfocada al màrqueting i la publicitat, veiem que les empreses centren els seus esforços, en primer lloc, en els mitjans de comunicació, en els quals destaquen les revistes professionals B2B, la premsa generalista i les revistes femenines, i, d’altra banda, en xarxes socials i els influencers vinculats a aquestes, per preferència destaquen en primer lloc Instagram, seguida molt de prop de Facebook i els influencers independentment de la xarxa en la qual interactuïn.

Presentació del Baròmetre durant el Beauty Cluster Summer Cocktail
Aquest estudi es va realitzar entre juny i juliol de 2019 en col·laboració amb Nueva Investigación, amb una mostra de 91 empreses de la cadena de valor del sector de la cosmètica i la perfumeria, de les quals el 68% són considerades pimes de fins a 50 treballadors.